Французите ги рушат рекордите на излезност од парламентарните избори во 1978

Французите ги рушат рекордите на излезност од парламентарните избори во 1978

Излезноста во првиот круг на парламентарните избори во Франција до 17 часот изнесува 59,39% . Процентот  на излезноста на  гласачите на парламентарните избори во 2017 и 2022 не достигна ни до 50% по затворањето на изборните места. На еевропските избори оддржани во почетокот на јуни излезноста на гласачите до 17.00 изнесуваше 45,26%.

Ова е највисока стапка од првиот круг на парламентарните  избори оддржани во 1978 година, со исклучок на изборите  во 1986 година кои се одржаа во еден изборен круг.

Истражувачкиот институт Ипсос прогнозира вкупно учество за овој прв круг да се искачи на 67,5%. Од своја страна,агенцијата  Harris Interactive проценува дека излезноста ќе биде  69,7%. по затворањето на избирачките места.

Back to top button
Close