Адеми: Во интерес на граѓаните е да се надмине состојбата во Судскиот совет

Претседателката на Врховниот суд, Беса Адеми, се огласи во врска со последните случувања во Судскиот совет, кога на контроверзен начин беше разрешена претседателката Весна Дамева.

-Врховниот суд како највисок суд во државата и носител на судската власт истакнува дека во овој клучен период за државата, сите чинители во судството мора да го насочат своето дејствување кон остварување на препораките нотирани во релевантните извештаи за напредокот на Република Северна Македонија, како што се Извештајот на Европската комисија и Извештајот на Стејт департментот.

Го охрабруваме Судскиот совет да ја надмине состојбата првенствено во интерес на граѓаните и во таа насока да продолжат напорите за подготовка на Стратегијата за реформи на правосудството, потребните законски измени и примената на европските стандарди, независноста и ефикасноста на судството, борбата против корупцијата, транспарентноста и враќањето на јавната доверба – рече Адеми.

Back to top button
Close