Адвокатот на Пендиков не ја знае адресата на неговиот клиент во Софија

Главниот суд во Охрид го одложи случајот против Илија Спасески, еден од учесниците во тепањето против секретарот на здружението „Цар Борис Трети“ во Охрид Христијан Пендиков.

Одбраната на Спасески побара одложување на случајот, тврдејќи дека ги нема сите собрани докази од кои зависела конструкцијата на одбраната.

Дел од сведоците не беа присутни во судницата, а на прашање на судијата Бојан Мартиноски, адвокатот на Пендиков, Стефан Карамишевски одговори дека во оваа фаза не може да ја даде адресата, дека неговиот клиент се уште е на лекување и не е јасно кога ќе може да присуствува на судењето.

 

Тој посочил дека Пендиков не може да зборува.

Спасески се товари за нанесување тешки телесни повреди мотивирани од омраза врз основа на национално и етничко потекло и беше уапсен неколку дена по нападот на Пендиков на 19 јануари, но беше пуштен од притвор на 22 февруари.

Истиот ден беше уапсен и вториот напаѓач на Пендиков – Б.А. од Битола. Охридското обвинителство побара судот привремено да му го одземе пасошот, за да не може да ја напушти државата, а од бугарските власти ја побара адресата на која моментално престојува Христијан Пендиков за да го сослуша како сведок.

Back to top button
Close