Ахмети: Партиите треба да ги убедат луѓето дека Бугарите мора да влезат во Уставот

Лидерот на ДУИ, Али Ахмети на вечерашната партиска трибина во Чегране порача дека единствено решение за продолжување на преговорите со ЕУ е внесување на Бугарите во Уставот.

-Имаме услови дека без уставни измени не може да се отвори првото поглавје затоа што скринингот е почнат и следната средба со ЕУ мора да започне во ноември. Политичките партии мора да работат да ги убедат луѓето дека единствено решение е Бугарите да станат дел од уставот и да го отворат првото поглавје (со ЕУ). Затоа што со тоа победуваат сите партии во оваа земја. Најдоброто решение за нашите проблеми е да создадеме сојуз за обединета Европа. Сите треба да се гордеат со тоа и треба што поскоро да ги исполнат домашните обврски, рече Ахмети.

 

– Advertisements –

Тој додаде дека не може да му се наметнува ултиматум или програмска линија со платформи бидејќи за нив одлучува конгресот, а дека тој само ги спроведува тие одлуки и одговара на ова највисоко партиско тело.

-Јас не сум пион во шаховските фигури, или сум командант и водач, или воопшто не сум. Немам лутина или омраза бидејќи ништо лошо не им се случило на моите пријатели и се трудев да бидам еднаков со сите. Така што ДУИ никогаш не била посилна… ДУИ создаде институции кои никој не може да ги уништи, порача Ахмети.

Back to top button
Close