Јакимовски побара притвор за Фреди и Николовски за смртта на градежниот работник

 

Градоначалникот на општина Карпош, Стевчо Јакимовски ги повика на одговорност Ивица Георгиевски — Фреди и актуелниот потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николовски, за немилиот настан во кој загина еден работник на градилиште.

Тој побара и притвор за нив додека, како што вели, не се утврди степенот на нивната одговорност.

„Со ова багерче ли се копа волква јама? Се се, само профитот да биде поголем. Ова е машина за копање ровови за местење кабли, а не за градежни јами. И наместо со багер со гасеници, копале со багер со тркала. Во какви ли маки починал кутриот човек?

Ќе се огласи ли БИСИ?
Ќе се огласи ли Ивица Георгиевски – Фреди?
Ќе се огласи ли Александар Николовски?
Имавте ли градежна дозвола денот кога е направено ова злодело поточно 24.11.2023?“ праша Јакимовски.

Меѓудругото, Јакимовски вели дека во моментот на несреќата, Фреди немал градаежна дозвола. Тој ги обвини Фреди и Николовски дека вршеле притисоци врз надлежните институции.

„Вака необезбедената јама предизвикала уривање на соседната куќа, која има 7 наследници и за која се води судска постапка. Луѓето од надлежните институции кажуваат дека е правен невиден притисок и давани непристојни предлози за да се минимизира нивната неодговорност. Предизвикале несреќа и изгубен е човечки живот, направена е значителна материјална штета. Тоа се две кривични дела. Со оглед на тоа дека вршеле притисок врз надлежни институции, може да го повтори кривичното дело затоа што гради на други места и може да избега. Се поставува прашањето дали овие луѓе не треба да бидат притворени додека не се утврди степенот на нивната одговорност?“ напиша Јакимовски на Фејсбук.

Back to top button
Close