Јакимовски: Треба да се отворат најмалку 15-тина пензионерски домови низ градовите во земјава

Ние имаме во Македонија 330.000 пензионери. Факт е дека децата ни се иселуваат, младите ни се иселуваат. Тоа значи дека државата мора да гради институции што ќе се грижат за овие пензионери.

Ако децата ни се во странство кој ќе се грижи за нивните родители? Тоа значи дека треба да се отвораат пензионерски домови, односно најмалку 15-тина пензионерски домови низ градовите во Република Македонија“, изјави претседателскиот кандидат на коалицијата ГРОМ – Храбро за Македонија, Стевчо Јакимовски за време на средба со пензионери.

Ако децата ни се во странство кој ќе се грижи за нивните родители? Тоа значи дека треба да се отвораат пензионерски домови, односно најмалку 15-тина пензионерски домови низ градовите во Република Македонија. Значи мора за пензионерите да имаме институционална грижа, кога таа грижа ја нема од децата, а од друга страна, јасно е дека има повеќе од 750.000 граѓани во моментот кои се врзани за постела, било да се работи за парализа, мозочни удари, тешки сообраќајки или луѓе кои се во тешка терминална фаза. Тоа значи дека треба да градиме геријатриски центри

Back to top button
Close