Ако не се преземе нешто за бомбите, ќе нема друго чаре освен бојкот на наставата, порачува Реџепи

Активистот Јасмин Реџепи кој исто како и другите родители се соочува со секојдневни дојави за бомби во училиштата ја повика владата да донесе закон за доживотна робија за оној кој секојдневно ги тероризира децата, да плати светски ИТ експерт, а опшштините да платат 24 часовно обезбедување во училиштата и да донесат метал детектори.

Во спротивно тој вели дека ќе нема друг излез освен бојкот на наставата.

-Веќе не знам по кој пат учениците и наставниците од ОУ Кирил и Методиј – Центар биваат тероризирани со дојави за бомби. Не знам кој се зеза вака со стотици дечиња, ниту знам дали државава има капацитет да го фати, ама знам дека во случај да биде фатен, ниту еден затвор во земјава нема да му биде спас.

Ја повикувам Владата да донесе закон и парламентот да го изгласа, а во кој ќе стои дека тој за кој судот ќе докаже дека ги правел овие терористички дејствија, ќе биде казнет со десет доживотни робии, без разлика дали е малолетник или возрасен граѓанин. А доколку обвинетиот е малолетник, со истата казна да бидат осудени неговите родители, поради небрежност и немање контрола врз своите деца, пишува Реџепи.

Владата нека не штеди пари од буџетот, кој е наш, на граѓаните, нека плати светски водечки експерти од ИТ секторот за да извршат претраги, истраги, чуда, за да се најде сторителот. Општините нека платат 24ч обезбедување во училиштата, нека се донесат метал детектори, за да може да се превенира можноста за поставување бомба, за да се осигура секое училиште дека ваквите дојави се лажни, бара Реџепи.

-И на крај, ако нема абер од гореспоменатите, дај не отварајте ги тие мејлови за време на настава, туку после часови, така ќе им пропадне зезанцијата и ќе престанат да се глупираат кога ќе нема ефект. Во спротивно, ќе нема друго чаре освен идејата на некои родители, а тоа е бојкот на наставата, поради не преземање ништо од страна на централната и локалната власт, порачува тој.

Back to top button
Close