Ако сакате да патувате догодина можеби ќе ви треба имунизациски пасош

Сега кога вакцините против Ковид-19 почнуваат да се шират, многу луѓе можеби сонуваат за еден ден кога ќе можат да патуваат, да купуваат и да одат повторно на кино. Но, за да ги извршите овие активности, на крајот можеби ќе ви треба нешто како додаток на вакцината: мобилна апликација која делува како „пасош за имунизација“.

Неколку компании и технолошки групи почнаа да развиваат апликации или системи за паметни телефони во кои индивидуите можат да поставуваат информации за нивните тестови и вакцинации за Ковид-19, создавајќи податоци за идентификација што ќе бидат прикажани на влезовите на концертните сали, стадионите, кина, канцеларии или дури и при посета на друга земја.

Common Trust Network, иницијатива на непрофитната организација од Женева, The Common Project и Светскиот економски форум (СЕФ), соработуваa со неколку авиокомпании, вклучувајќи ги Катај Пацифик, ЏетБлу, Луфтханза, Свис ерлајнс, Јунајтед ерлајнс и Вирџин Атлантик, како и други организации. Апликацијата CommonPass креирана од групата им овозможува на корисниците да прикачуваат медицински податоци на нивната сметка, како што е резултатот од тестот за Ковид-19; доказ дека биле вакцинирани; здравствено уверение или пропусница во форма на QR-код што може да се прикаже без откривање на чувствителни информации

„Може да бидете тестирани секогаш кога ќе преминете државна граница. Сепак, не можете да се вакцинирате секој пат кога патувате“, рече Томас Крамптон, главен директор за маркетинг и директор за комуникации на Проектот Комонс. Тој ја истакна потребата од едноставен и лесен начин за проверка на информациите.

Интервенираат и големи технолошки компании. IBM разви своја апликација наречена Digital Health Pass, што им овозможува на компаниите да ги прилагодуваат податоците што ќе им бидат потребни за да влезат во некоја земја или да посетат некоја страница, вклучувајќи тестови за коровавирус, мерења на температурата и податоци за имунизација. Податоците потоа се чуваат во „мобилен паричник“.

Во нивните напори да одговорат на предизвикот да се вратат во нормала по широко распространетата употреба на вакцини, на развивачите на апликации можеби ќе треба да им се заканат други предизвици, почнувајќи од прашања за приватност до презентирање на ефективноста на различните вакцини. Но, најгорливиот предизвик може да биде едноставно технологијата за справување со јавната здравствена криза преку развој на апликации за следење контакти, како што се обиде на почетокот на пандемијата.

„Епл“ и „Гугл“ тогаш го оставија своето ривалство околу паметните телефони за развој на заеднички систем базиран на „Блутут“ за да ги известат корисниците доколку се изложени на лице заразено со „Ковид-19“. Многу земји и влади низ целиот свет, исто така, се обидоа да развијат свои апликации.

За поттикнување на подобра координација, Фондацијата Линукс соработува со Иницијативата за квалификации Ковид-19, тим составен од повеќе од 300 луѓе од десетици организации на пет континенти, и исто така работи со IBM и Компенпас за да помогнат во развојо на универзални стандарди за примена кои ќе ги следат вакцинациите и ќе складираат податоци поврзани со нив.

„Ако успееме, треба да бидете во можност да кажете: Имам пасош за имунизација на мојот телефон, кој го добив кога бев вакциниран во одредена земја. Ова исто така може да се користи кога треба да летате со авион или како „влез“ на концерт во затворен простор, каде што ќе бидат дозволени само оние кои се имунизирани “, рече Брајан Белендорф, извршен директор на Linux.

По креирањето на овој пасош, компаниите ќе треба да се погрижат луѓето да се чувствуваат пријатно да го користат и да не се грижат за поставување лични информации на платформата. CommonPass, IBM и Linux ја нагласија приватноста како важен дел од нивните иницијативи. IBM вели дека им овозможува на корисниците да контролираат и да се согласуваат на употребата на нивните здравствени податоци и им овозможува да изберат ниво на детали што сакаат да им го дадат на властите.

„Довербата и транспарентноста остануваат најважни во развојот на платформа која делува како дигитален здравствен пасош или какво било решение што обработува чувствителни лични информации“, наведе компанијата во објавата на блогот.

Исто така е нејасно колку се ефикасни вакцините за запирање на вирусот, вели специјалист за инфективни болести на Универзитетот Стенфорд. Значи, додека апликацијата што ќе служи како пасош за имунизација ќе покаже дека сте примиле вакцина, ова не може да биде гаранција дека безбедно ќе присуствувате на настан или ќе се качите на лет.

„Се уште не знаеме дали вакцинираните лица можат да ја пренесат инфекцијата или не“, рече д-р Џули Парсент. Тој објасни дека се додека ова не се разјасни, нема да знаеме дали предметните пасоши навистина ќе бидат ефективни.

Сепак, извршниот директор на Фондацијата Линукс очекува воведувањето пасоши за имунизација да се случи прилично брзо.

Back to top button
Close