Албански бизнисмен вмешан во коруптивен милионски тендер на Владата во Зимбабве

Албански бизнисмен е вмешан во корупцискиот скандал, што ја тресе Владата во Зимбабве, за набавка на медицинска опрема и средства за справување со пандемијата со Ковид19.

Станува збор за Клодијан Мертири, кој користел лажен идентитет Илир Дедја,а бил вмешан во корупциската афера на два тендера во вредност од 60 милиони долари,за што беше уапсен и тамошниот министер за здравтсво.

По Мертири, веќе е распишата меѓународна потерница.

Во Зимбабавме се претставувал под лажниот идентитет, Илр Дедја, бил акционер во компанијата „Дракс сагл“ која била во сопственост на африканецот Далиш Нгујава, претходно осудуван за перење пари.Тендерите ги добивал порди поврзаноста со синот на претседателот на Зимбабве, јавуваат албанските медуми.

Мартири, ја поседувал и компанијата „Дракс нтернационал“ со седиште во Швајцарија и во Дубаи, влегол во договор со компанијата Нетарфарм во Зимбабве, откако го добил тендерот од 60 милиони американски долари медицинска опрема и средства во борбата против Ковид19, но по цена до десетпати поголема од онаа на пазарот.

Од оваа „зделка“ од Зимбабве добил два милона долари ,кои ги трансферирал од Дубаи на островот Маурициус.

Back to top button
Close