Амбасадорот Хиронори од Дебар : Јапонија финасираше над 60 проекти во здраствениот сектор во Македонија

Преку  проектите  за мали грантови ,Јапонија во РС Македонија има финасирано над 6о  проекти  во здрааствениот сектор  во вкупна вредност од над 3 милиони евра , конкретно во медицинска опрема , реновирање на клиники, возила за прва помош и друго. Донациите на Јапонија преку проекти во сферата на здраството, екологијата и образованието ке продолжат вово наредниот период. Оваа денеска во Дебар го изјави амбасадорот на Јапонија   Севада Хиронори за време на церемонијата за комлетирање на проект во дебарската болница , во присуство на градоначалникот на Дебар Хекуран Дука . Со овој проект дебарската болница доби нов принтер за ренгентски апарат  со вкупна вреднист од околу 35 илјади евра . ,, Во 2о21 година , Ковид 19 беше главните причини  за морталитетот во Северна Македонија , а јапонскиот народ е многу срекен што му помпогна на македомскиот народ да има подобри здраствени услуги ,, додаде јапонскиот амбасадор во Дебар.

Новиот дигитален ренгетски принтер  овозможи , квалитетна работа  рентген службата , за што само за неколку месеци извршени се над 7.ооо рентгенски снимки , изјави на средбата со амбасадорот , директорката на болницата во Дебар Севдие Коџа. Таа додаде дека во оваа установа јапонија има реализирано и други донации , кои се многу битни за оваа задраствена институција .  Градоначалникот на Дебар Хекуран Дука во име на дебарчани се заблагодари на јапонија за бројните донации преку проектите за мали грантови.  Тој истакна дека Јапонија во контунуитет  подржува проекти во Дебар и во регионот , а тоа е мнногу битно за институциите . ,, Дебар има конкурирано  и на конкурсот за мали грантови кој е отворен , и тоа во сферата на екологијата ,, рече Дука и подвлече дека општина Дебар  очекува понатамошна подршка од Јапоинија .

 

К. М. 

Back to top button
Close