Американците со години увезувале загадено месо од Австралија

Американските функционери за безбедност на храна вратиле голем број пратки со месо во Австралија од 2019 година поради контаминација со фекалии, што ги затегна трговските односи меѓу двете земји, јавиа западни медиуми кои имале увид во документите.

Организациите за безбедност на храна го припишуваат овој проблем на австралискиот систем, кој им овозможува на компаниите да го проверуваат сопственото месо наместо државните инспектори. Слични напори за приватизација на инспекцијата има и во други големи земји-производители на месо, вклучително и во САД.

Во 2020 година, американската служба за безбедност и контрола на храната (FSIS) отфрли десет пратки месо од Австралија, која е втор најголем американски снабдувач на оваа храна, поради контаминација со фекалии или други дигестивни материи.

Организациите за безбедност на храна го припишуваат овој проблем на австралискиот систем, кој им овозможува на компаниите да го проверуваат сопственото месо наместо државните инспектори. Слични напори за приватизација на инспекцијата има и во други големи земји-производители на месо, вклучително и во САД.

Во 2020 година, американската служба за безбедност и контрола на храната (FSIS) отфрли десет пратки месо од Австралија, која е втор најголем американски снабдувач на оваа храна, поради контаминација со фекалии или други дигестивни материи.

Back to top button
Close