Американски конгресмени го „пријавија“ Вучиќ кај Бајден – го обвинуваат за корупција и за задушување на слободата на медиумите

Седум американски конгресмени испратиле писмо до претседателот Џозеф Бајден со барање САД поактивно да се вклучат во борбата против корупцијата во Србија, во спречување на задушувањето на слободата на медиумите и во организирање слободни и фер избори, објави Нова.рс.

Во писмото, како што објавуваат српските медиуми, меѓу другото, се наведува дека претседателот на Србија, Александар Вучиќ, ја продлабочил корупцијата, дека Владата овозможила огромни профити за Телевизијата Пинк, а работата на државниот Телеком е обвиткана во тајност.

Во писмото на конгресмените упатено до првиот човек на најмоќната сила во светот, се наведува дека тие се длабоко загрижени за политичката и хуманитарната ситуација во Србија и влијанието што таа го има врз регионот на Западен Балкан и Европа како целина.

Конгресмените потсетуваат дека при посетата на Србија во август 2016 година, Бајден како потпретседател на САД изјавил дека просперитетот на Србија е во интерес на земјата.

„Затоа, ја охрабруваме вашата администрација да се ангажира околу претседателот Александар Вучиќ во борбата против корупцијата и да ги потисне нападите врз слободните медиуми. Двете прашања се клучни за Србија и за нејзините аспирации да стане дел од Европската унија – велат конгресмените кои го повикуваат Бајден да размисли за користење на Извршната наредба 14033, која предвидува блокирање имот и забрана за влез во САД за оние кои влијаат на дестабилизација на ситуацијата. во Западен Балкан.

„Сметаме дека тоа би било корисно, бидејќи ќе поттикне потранспарентна и поодговорна влада на Србија, која ги почитува демократијата, човекот и владеењето на правото – нагласуваат конгресмените.

 

Американските политичари го потсетуваат Бајден дека иако слободата на медиумите не е клучна американска вредност, содржана во Уставот, но дека таа е важна за надворешната политика на САД, како и за спротивставените авторитарни власти ширум светот.

Тие го потсетуваат Бајден дека на крајот од посетата на Белград изјавил дека „нациите се посилни кога се слушаат различни гласови.

Повеќе

 

Back to top button
Close