Американскиот Апелациски суд со одлука дека може да продолжи протерувањето на мигрантските семејства

Американскиот Апелациски суд одлучи администрацијата на Џо Бајден да може да продолжи со протерување на мигрантските семејства фатени на американско-мексиканската граница.

Американските центри за контрола и превенција на болести, предводени од поранешниот претседател Доналд Трамп, во март 2020 година издадоа декрет, познат како член 42, во кој се наведува дека е неопходно да се ограничи ширењето на коронавирусот.

Меѓутоа, федералниот судија на 16 септември одлучи дека мерката не може да се примени за мигрантските семејства, но администрацијата на претседателот Бајден ја обжали одлуката.

Во неговата првобитна пресуда против администрацијата на Бајден, американскиот судија Емет Саливен од Окружниот суд во Колумбија изјави дека законот за јавно здравје врз основа на кој се заснова политиката од член 42, не дозволува протерување мигранти.

„Протерувањето на барателите на азил им ја одзема „можноста да бараат хуманитарни придобивки“ на кои тие имаат право според законот за имиграција“, напиша тој.

Наредбата на судијата важеше само за семејствата, а не и за самците. Уредбата требало да стапи на сила во четвртокот, но администрацијата на Бајден поднела жалба.

Back to top button
Close