Американските војници, кои не сакаат да се вакцинираат, ќе добијат отказ

Американските воени офицери кои одбиваат да се вакцинираат против коронавирус може да бидат суспендирани од своите должности и потенцијално отпуштени, соопштила американската армија.

Откако Администрацијата за храна и лекови целосно ја одобри вакцината Pfizer / BioNTech, секретарот за одбрана Лојд Остин нареди сите активни припадници на војската да бидат вакцинирани.

Војската соопштила дека започнала со примена на наредбата кон крајот на август, додавајќи дека војниците можат да побараат да бидат изземени поради валидни медицински, верски и административни причини. Сепак, наредниците, високите наредници, првите наредници и офицерите на командни позиции кои одбиваат да се вакцинираат и не очекуваат ослободување, ќе се соочат со суспензија или разрешување доколку ја одбијат наредбата, се вели во соопштението на војската.

„Војниците кои одбиваат вакцина прво ќе бидат советувани по нивна наредба, но повторената непослушност може да резултира со парична казна или дисциплинска санкција која вклучува суспензија или отпуштање“, се вели во соопштението.

„Ова е буквално прашање на живот и смрт за нашите војници, нивните семејства и заедниците во кои живееме“, рече генералот Рејмонд Скот Дингл, наведувајќи ја загриженоста за ширењето на многу заразната варијанта делта на вирусот.

Од минатата недела, Министерството за одбрана на САД пријавило повеќе од 353,000 случаи на инфекција меѓу персоналот и повеќе од 450 смртни случаи. Војската сега очекува нејзините активни единици да бидат целосно вакцинирани до 15 декември, а резервните единици и Националната гарда до 30 јуни следната година.

Back to top button
Close