Амриканската ФДА го повлече одобрението за употребата на хидроксихлорохин при Ковид-19, Трамп и натаму го фали

Американската Агенција за храна и лекови (ФДА) го повлече одобрението за итна употреба на анти-маларичните лекови хидроксихлорокин и хлорокин, во третманот на заболените од коронавирусот.

Претседателот Доналд Трамп се залага за нивна употреба во третманот, па дури и призна дека самиот ги користел. Тој синоќа изјави дека другите земји доставиле „одлични извештаи“ за ефикасноста на анти-маларичниот лек, хидроксихлорокин, во лекувањето на коронарна срцева болест и дека само американските агенции не ја разбрале неговата корист.

ФДА, сепак, наведува дека, врз основа на новите докази што им се на располагање, „веќе не е разумно да се верува дека употребата на хидроксихлорокин и хлорохин може да биде ефикасна во лекувањето на Ковид-19“, пренесуваат британските медиуми.

ФДА, повикувајќи се на извештаи за срцеви компликации, наведува дека „неодобрените придобивки од користењето на овие лекови не ги надминуваат познатите и потенцијалните ризици“, додаваат американските медиуми.

Овие лекови, кои, исто така, се користат за лупус и ревматоиден артритис, се пријавени дека предизвикуваат проблеми со срцевиот ритам, екстремно низок крвен притисок и оштетување на мускулите или нервите.

Агенцијата наведе дека добила речиси 390 извештаи за компликации предизвикани од употребата на овие лекови, од кои повеќе од 100 се поврзани со предизвикување сериозни проблеми со срцето.

ФДА ја одобри употребата на овие лекови во март, во екот на пандемијата на вирусот корона.

Back to top button
Close