Андоновиќ: Последиците од Брегзитот ги возообновија судири меѓу унионистите и националистите во Северна Ирска

Група млади луѓе во пробританската област Белфаст запалија киднапиран автобус и ја каменуваа полицијата во последната од низата насилни акции што започнаа минатата недела во Северна Ирска.

Десетици полицајци беа повредени во ноќното насилство, кое вклучуваше палење автомобили и фрлање молотови коктели кон полицијата. Насилството доаѓа во време на зголемена загриженост од многумина во про-британската унионистичка заедница во врска со новите трговски бариери меѓу Северна Ирска и остатокот од Велика Британија како резултат на излегувањето на Велика Британија од Европската унија.

Про-британската демократска унионистичка партија (ДУП) обвинува за минатогодишната полициска одлука да не ги прогонува ирските националисти од Шин Феин за големиот погреб што ги прекрши антипандемиските мерки.
Шин Фејн, возврати со обвинување до унионистите од ДУП- за поттикнување на напнатоста преку нивното спротивставување на новите трговски аранжмани и повикот во последните неколку дена шефот на полицијата во регионот да поднесе оставка.

Насилството се случи во Западен Белфаст, во близина на таканаречениот „ѕид на мирот“ што ја разграничува заедницата на ирското националистичко упориште каде што се собираа и групи млади луѓе.
Беа изградени заштитни огради меѓу двете заедници за да се спречат судири за време на три децениското насилство во Северна Ирска, кои во голема мерка завршија со мировниот договор постигнат во 1998 година.
И лидерите на најголемите политички партии во Северна Ирска, Шин Фајн и ДУП, го осудија насилството, особено киднапирањето автобуси и нападот врз фоторепортерот на Белфаст телеграф.
Реагираше и британскиот премиер Борис Џонсон, кој изјави дека е длабоко загрижен за сцените на насилство во Северна Ирска.
Џонсон изјави дека е особено загрижен за нападот врз Полициската служба на Северна Ирска, како и нападите врз возачот на автобус и новинарот на Белфаст Телеграф
„Начинот да се надминат разликите е дијалог, а не насилство или криминал“, оцени британскит премиер.

Back to top button
Close