Андоновиќ: Светот за прв пат во историјата спроведува избори во услови на пандемија

И покрај растечката бројка на новозаразени и починати од коронавирусот, во светот изминативе недели започнаа, се уште траат или наскоро ќе се одржуваат избори. Според статистиката во овој период од годината, регистрирани се околу 50 изборни процеси низ светските мередијани. Само во регионот на Балканот, се одржаа или се закажани избори во речиси сите држави кои приоизлегоа при распадот на поранешна Југославија.

Парламентарни локални и покраински избори се одржаа во Србија. а само 10 дена подоцна и во Хрватска. Според календарот на изборните процеси, следуваат парламентарни избори во Црнагора, закажани за 30 август и локални избори во Босна и Херцеговина и Република Српска. Она што е заедничко за сите овие избори е дека за прв пат, процесот на гласање се одвива под сопецјално воведените здравствени протоколи, однсоно обавезно маски, хигиенски средства и, изборите траат многу подолго во денот одошто тоа во минатото беше стандард. Што се донесува од останатите држави, Франција спроведе парламентани избори, а избори за нов престедател, викендов беа организирани и во Полска.

Се чини дека финалето на светските изборни процеси, и по дата и по важност годинава ќе се заокружи со престедателскиет избори во САД, закажани за 3 ноември кога ке биде познато дали Трамп или можеби Бајден ќе влезат во Белата куќа Во јавноста беше поставена дилемата дали изборите воопшто треба да се одржуваат ако се земе во рпедвид растечката бројка на заболени од коронавирусот. Во државите каде избрите треба да се одржат како што се Црнагора, Босна и Херцеговина, и САД сер белажат рекордни бројки на новозасболени. Црнагора во моментов важи како држава соп најголем број на заразаени по глава на житеч. Растечки број на инфицирани од Ковид 19 има и во Босна и Херцеговина и Република Српска. Информаиците укажуваат дејка три сојузни држави со САД, Флорида, Алабама и Тексас се рекордери по новозоаболени на дневно ниво. Суитеовие паралемтри дополнително ќе го отежнат избо9рнуиот рпоцес кој веќе е закажан, и за кој во моментов трајат изборните кампањи.

Државите како Србија и Хрватска засега немаат официјални бројки за тоа колку новозаболени се заразлие од корнавирусот за време на изборите. Моменталните бројки на заболени , според надлежните, се резултат на верксите празници кои изминативе месеци беа празнувани и на кои, и покрај апелите , имаше масовни собирања и посети по домовите. Се чекува допрва да излеат бројките од евентуалните новоинфицирани лица како резултат на спроведувањето на изборните процеси. Во некои држави како Србија и Бугарија, може да додје и дополнителна бројка на заболени као резултат на граќанското незадовслтво и постизборните протести низ улиците. Останува да се види колку изброите, кои дефакто беа неопходни, придонесле за евентуално зголемувањее на борјката на заразени од коронавирусот, но и колку медицинските протоколи, воведени како превентива за време на гласањето биле успешни.

 

 

 

Утрински брифинг

 

Back to top button
Close