Анкета: Мнозинство Французи скептици дека индустријата ќе се опорави

Мнозинство Французи не веруваат дека европските институции или француската влада ќе можат да ја опорават индустријата во Европа, се вели во анкетата на Харис, нарачана од групацијата Еурос агенција и европското издание Политико.

Според податоците, само 44 отсто од Французите веруваат дека ЕУ или француските власти ќе можат да го вратат бизнисот. Работодавците (39 отсто) и корпорациите (43 отсто) имаат мала доверба дека ќе можат да одговорат на овој предизвик.

За враќање на индустријата во Европа, или т.н. повторно обединување, се дискутираше во однос на пандемијата на коронавирусот. Поради строгите ограничувања, минатата година се виде колку е зависна заедницата од увоз на стоки во некои витални сектори, како што е фармацевтската индустрија.

Според истражувањето, темата е важна за 76 отсто од Французите. Многу од нив имаат загриженост во врска со можноста за враќање на деловните активности во ЕУ. Ова прашање стана особено чувствително во земјата по затворањето на големите претпријатија, вклучително и фабриката за гуми „Бриџстоун“ во близина на Кале пред неколку месеци.

Овие активности ги натераа политичарите и синдикатите во Франција да ја критикуваат стратегијата за зголемување на профитот на меѓународните компании, потсетува Политико.

Back to top button
Close