Анкета: Повеќето американски граѓани ги поддржуваат протестите во САД

Повеќето американски граѓани ги поддржуваат протестите низ целата земја по повод убиството на Афроамериканецот Џорџ Флојд и се спротивставуваат на одговорот на американскиот претседател Доналд Трамп на протестите, се наведува во истражувањето спроведено од Ројтерс и Ипсос.

Во анкетата, спроведена вчера и завчера, 64 проценти од возрасните Американци изјавиле дека „имаат сочувство кон луѓето кои во моментов протестираат“, 27 проценти рекле дека не ги поддржуваат демонстрациите, додека девет проценти не сакале да се изјаснат.

Повеќе од 55 проценти од анкетираните изјавиле дека не го поддржуваат начинот на Трамп за спречување на протестите, од кои 40 проценти се изјасниле дека жестоко се спротивставуваат на одлуките на Трамп во врска со демонстрациите.

Една третина од анкетираните изјавиле дека се согласуваат со ставот на Трамп кон протестите. 

Back to top button
Close