Јанша ја повика ЕК да ја утврди вистинската состојба во Словенија

Јанша: Препораките на СЗО за пандемија од Ковид-19 не беа доволни за УЕФА - МИА

– Словенечкиот премиер Јанез Јанша ја повика Европската комисија да испрати работна група во неговата земја за да ја утврди вистинската состојба во областа на демократијата и владеењето на правото, независноста на судството, слободата и медиумскиот плурализам и да се увери дека обвинувањата против неговата Влада се „апсурдни“.

Тој во писмото до претседателката на ЕК Урсула фон дер Лајен напиша дека групата на тој начин ќе има увид во состојбата на демократијата, владеењето на правото и медиумскиот плурализам, нагласувајќи дека Словенија има проблеми со оние делови од демократијата што се поврзани со недовршената транзиција во Словенија.

„Како што е познато, ЕУ се соочува со многу предизвици. И покрај пандемијата, Словенија одговорно се подготвува да го преземе претседателството со Советот на ЕУ“, напиша Јанша.

Тој одлучи да напише писмо откако постапките на неговата Влада беа критикувани од повеќе меѓународни организации, но и откако вербално се судри со новинарка на „Политико“ која пишуваше за позицијата на новинарите во Словенија.

Во писмото, Јанша наведува дека слична ситуација се случила и пред 2008 година, кога Словенија првпат го водеше претседателството со Советот на ЕУ и кога 571 словенечки новинари и уредници и пишаа на ЕУ, наведувајќи дека претседателството на Словенија претставува закана за Унијата.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close