Јанша: Опоравување по пандемијата и Западен Балкан главни предизвици за ЕУ

Опоравувањето по пандемијата со Ковид-19 и проширувањето на Европската унија кон Западен Балкан се меѓу клучните предизвици на Унијата, изјави денеска словенечкиот премиер Јанез Јанша.

– Ако ЕУ не се прошири, некој друг ќе се прошири, предупреди Јанша во говорот пред словенечките дипломати во пресрет на почетокот на шестмесечното словенечко претседателство со ЕУ на 1 јули.

Словенија, која ќе одржи неформален самит ЕУ-Западен Балкан на почетокот на октомври, е особено важна заради нејзината близина до регионот, а проширувањето на ЕУ, рече премиерот, треба да биде одговор на стратешките и безбедносните предизвици на третите актери.

– Меѓу нив е и Турција, која се обидува да го забави проширувањето на ЕУ на Балканот, рече Јанша.

Говорејќи за пандемијата, Јанша рече дека ниту една земја не е подготвена за тоа и дека глобалистичката идеја дека „она што не можете да го обезбедите во вашата земја, можете да го добиете поевтино на светскиот пазар“ се покажа како илузорно.

Back to top button
Close