Аншобер: Забраната за слетување во Австрија не значи затворање на границата за земјите од Западен Балкан

Австрискиот министер за здравство Рудолф Аншобер денеска изјави дека уредбата за проширување на листата за забрана за слетување на авиони од земјите од Западен Балкан не значи и затворање на границите за тие држави.

– Сакаме да не дојде до никаков ризик. Планираме да ги интензивираме контролите и да преземеме мерки, истакна Аншобер во Париз.

тој додаде дека Австрија понудила поддршка за најпогодените држави со Ковид-19.

Со уредба на австриското Министерство за здравство од 16 јули на аеродромите во Австрија ќе биде забрането слетување на авиони од 18 држави, меѓу кои и сите држави од Западен Балкан.

Во Австрија веќе е во сила забраната за слетување на авиони од од Белорусија, Кина, Велика Британија, Иран, Португалија, Русија, Шведска и Украина.

До крајот на јули ќе бидат откажани летовите до и од Белград, Букурешт, Каиро, Подгорица, Сараево, Сибиу, Скопје, Софија, Тирана и Варна.

Според уредбата, постојат исклучоци, но ова вклучува само „летови во интерес на Австрија“, како и слетување на карго-авиони, авиони што пренесуваат болни лица или ги враќаат австриските државјани, односно превезуваат медицински лица, како и работници за помош во земјоделството. 

Back to top button
Close