Јанушев: Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе го врати достоинството на земјоделецот, гарантираме сигурна откупна цена на оризот

Генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ и носител на листа на изборната единица 3, Игор Јанушев денеска во општина Чешиново-Облешево оствари средба со оризопроизводителите, каде истакна дека по победата на 15 јули и формирање на влада на ВМРО-ДПМНЕ, ќе започне со враќање на достоинството на македонскиот земјоделец.

Јанушев на средбата посочи дека владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе гарантира сигурен откуп на земјоделските производи, како и инвестирање во земјоделието од 640 милиони евра само за субвенции, 80 милиони евра за изградба на нови системи за наводнување, како и 50% финансирање за набавка на нови грла добиток.

-По победата на 15 јули и формирање на идната влада на ВМРО-ДПМНЕ ќе започне со враќање на достоинството на македонскиот земјоделец како и вистинско вреднување на трудот и маката на земјоделците. Она на што се обврзуваме пред оризопроизводителите е висока и стабилна откупна цена на оризот и оризовата арпа, додаде Јанушев.

Субвенциите за сите земјоделци, како што рече, мора да бидат сигурен приход на кој тие ќе се потпрат со цел да можат да го мултиплицираат производството.

Back to top button
Close