Јапонски технолошки гигант ги скенира македонските технолошко индустриски развојни зони

Јапонскиот технолошки гигант Fujitsu е сериозно заинтересиран за отворање на нова фабрикаво Европа, а неофицијално во најтесна конкуренција заедно со две земји од централна Европа, членки на ЕУ е влезена и нашата држава, дознава Фокус.

Од Дирекцијата за ТИРЗ за порталот рекле дека засега единствено може да ни потврдат дека во моментов се водат преговори со неколку странски компании за вкупен обем на инвестиции од над 750 милиони евра меѓу кои има и компании од Далечниот исток.

“Свесни сме дека конкуренцијата е многу голема но и горди што нашата држава е издвоена од балканскиот регион и сега се бори за неколку потенцијално големи инвестиции со економски многу поголеми и посилни држави од ЕУ. Без оглед на исходот од овие преговори, ова еуште една потврда декановиот пристап во поттикнување на инвестиции носи резултат. С.Македонија значително расте на мапата земји со капацитети услови за висококвалитетни инвестиции”.

повеќе

Back to top button
Close