Арафат Шабани: МОН засега нема механизам да ги принуди наставниците да се вакцинираат

– Засега нема механизми, ниту насоки за вакцинирање на наставниот кадар кои досега не е вакциниран, ниту како ќе се спроведува наставата во новата учебна година, изјави заменик министерот за образование и наука, Арафат Шабани одговарајќи на новинарско прашање при посетата на гостиварскиот интернат, за тоа дали невакцинирањето на наставниците ќе биде закана за новата учебна година.

Заменик министерот Шабани појасни дека МОН нема точна бројка на невакцинирани и ревакцинарни наставници и на оние кои одбиле.

– Начинот на настава се реализира според упатствата што ги добиваме од надлежните здравствени установи и тела, главно од Комисијата за заштита од заразни болести. Приоритет ни беа наставниците кои изведуваат физичка настава, а за останатите во координација со здравствените власти, кои даваат насоки за термини вид на вакцина. Засега нема механизам или кампања за подигнување на свеста кај оние наставници, кои во септември треба да се вклучат во редовниот процес со физичко учество во наставата. Ние не можеме да ги принудиме да се вакцинираат, рече Шабани.

Тој потенцира дека МОН е во координација со Министерството за здравство и продолжува да доставува списоци и податоци за групи од воспитно-образовниот.

Одзивот за вакцинирање во гостиварските училишта досега е делумен исто како и во градинките. Според најавите од МОН, владее оптимизам за физичко присуство на наставата во новата учебна година.

Back to top button
Close