Австрија го укинува предупредувањето за патување во Ломбардија

Австрија од полноќ го укинува највисокото предупредување за патување во италијанската провинција Ломбардија, соопшти Министерството за надворешни работи.

Од четврток, Австријците ќе можат повторно да патуваат во Ломбардија, без карантин по враќањето во земјата.

„Епидемиолошката состојба во Ломбардија и дозволи на Австрија да го преземе овој чекор“, се наведува во соопштението на Министерството.

Во исто време, во Италија останува на сила предупредувањето за ниво 4, што овозможува слобода на патување.

Сепак, ништо не е променето кога станува збор за предупредувањето од највисоко ниво за патување – ниво 5 и 6, кое подразбира две недели карантин или негативен ПЦР тест при враќање од 32 земји низ целиот свет.

Меѓу овие земји се сите од Западен Балкан. 

Back to top button
Close