Балкански барометар: Расте поддршката за евроинтеграцијата, најкорумпирани се политичките партии и судството

Членството во ЕУ го поддржуваат 59 отсто од граѓаните и 63 отсто од компаниите на Западен Балкан. Невработеноста е се уште најголемиот проблем за голем број испитаници, се вели во најновото истражување „Балкански барометар“ спроведено од Регионалниот совет за соработка (РЦЦ).

Претставувајќи ги резултатите од истражувањето за 2020 година, генералната секретарка на РЦЦ, Мајлинда Брегу, рече дека позитивниот став на граѓаните на регионот кон членството во ЕУ е за 20 отсто поголем отколку во 2015 година.

Најновото истражување покажува дека членството во ЕУ е поддржано од 64 отсто од младите луѓе во Западен Балкан, што претставува зголемување од три отсто во однос на претходната година.

Балканскиот барометар е годишно истражување на јавното мислење спроведено од РЦЦ, прибирање и анализирање на податоци од граѓани и компании од Западен Балкан, за тематски области како што се вработување, трговија, инвестиции, корупција и друго.

Брегу ги презентираше резултатите од две истражувања, едно од крајот на 2019 година, во кое беа опфатени 6.020 граѓани и 1.215 компании од регионот, а друго, од мај, за влијанието на пандемијата на новиот коронавирус врз граѓаните и компаниите од Западен Балкан.

Според истражувањето, два најголеми проблеми со кои се соочуваат граѓаните во регионот остануваат невработеноста (45 отсто) и економската состојба (40 отсто).

Корупцијата е трет најголем проблем (31 процент), проследено со загриженост за заминување на квалификуван персонал во странство (20 проценти) и криминал (17 проценти).

Во најновото истражување забележан е значителен пад на довербата на граѓаните во јавните институции – најниско ниво од 2015 година. Огромното мнозинство граѓани сметаат дека законите не се применуваат ниту ефикасно (66 отсто) ниту непристрасно (76 отсто).

Истражувањето покажа дека 71 процент од граѓаните сметаат дека нивните влади не се борат успешно во борбата против корупцијата, додека во 2018 година, 61 процент од испитаниците имале таков став.

На прашањето кои сметаат дека се најкорумпирани, 83 отсто од граѓаните во регионот ги посочуваат политичките партии, 80 отсто од судството, 79 царина царина и 76 отсто здравствени работници.

– Заминувањето на квалификувана работна сила стана голема загриженост за нашите граѓани, со тоа што тој процент скокна од нула процент во 2015 година на сегашните 20 проценти. Неверојатните 71 отсто од младите во Западен Балкан размислуваат да заминат во странство на работа, рече генералниот секретар на РЦЦ.

Огромното мнозинство граѓани, 77 отсто, веруваат дека регионалната соработка е важна, додека 61 отсто веруваат дека она што ги обединува граѓаните на Западен Балкан е поважно од она што ги раздвојува. Квалитетот на регионалната соработка е важен за 57 отсто од компаниите.

Четириесет и шест отсто од граѓаните на Западен Балкан се незадоволни од безбедносната состојба во нивната земја, а 63 отсто од испитаниците ја сметаат миграцијата како безбедносен проблем.

Загадувањето се смета за сериозен проблем во економиите од 74 отсто од граѓаните, додека 67 отсто од луѓето велат дека се подготвени да платат повеќе за производи што ги исполнуваат еколошките стандарди.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close