Битолските Бугари ќе се жалат на бришењето на „Иван Михајлов“ од регистарот


Откако Централниот регистар вчера соопшти дека бугарскиот клуб „Иван Михајлов“ во Битола е избришан од регистарот откако основачите не го променија неговото име, денеска реагираат од бугарската заедница во Битола, најавувајќи дека ќе поднесат жалба на одлуката.

Тие ќе се жалат „прво пред македонските судови, а потоа и во Стразбур“, јавија бугарските медиуми. Клубот „Иван Михаилов“ повеќе не постои според надлежните во РСМ, односно е избришан од Централниот регистар на државата. Регистарот ги содржи податоците на сите постоечки организации во нашето соседство.

Причина за затворањето е новата законска измена, според која се забрануваат контроверзни имиња на здруженија и фондации кои поттикнуваат агресија и омраза. И Иван Михаилов во Северна Македонија се доживува како личност блиска до фашистичката идеологија и Третиот рајх, кој со своите постапки не ја почитуваше посебноста на македонскиот народ.
Ако размислиме пред години, името Бугарин беше табу. Веќе не е. Бугарите сега се обединети околу името на Иван Михаилов и Бугарија и се борат за своите права во Македонија, нашата борба ќе продолжи и нема да застанеме тука“, вели Љупчо Георгиевски, претседател на бугарскиот културен клуб во Битола.

Back to top button
Close