Боливиски обвинители бараат апсење на Моралес

 Боливиски обвинители го обвинија поранешниот претседател Ево Моралес за тероризам и бараат негово апсење, јавија локални медиуми.

Наводите се засновани на аудио-снимка во која, наводно, Моралес ги убедува одгледувачи на кока да блокираат патишта кон градовите и да ги остават без храна.

Моралес беше принуден да поднесе оставка во ноември минатата година, по масовните улични собири организирани поради измама избори во октомври.

По 13 години на власт, левичарот Моралес е привремено заменет со конзервативката Жанин Анез.

Моралес во моментов е во Аргентина, каде има статус на политички бегалец. зш/

Back to top button
Close