Болтон: Не е моја идејата за корекција на границата во дијалогот Белград-Приштина

Поранешниот американски советник за национална безбедност Џон Болтон за албанскиот портал „Факсвеб“ изјави дека прашањето за „корекција на границата“ во рамки на дијалогот меѓу Белград и Приштина не е негова идеја.

Болтон за портоалот кажал дека постоеле индиции дека претставниците на Белград и Приштина уште во 2018 година сакале да ги „решат прашањата“, затоа што виделе дека не можат да постигнат вистински економски развој се додека не се нормализираат односите.

-Беше многу контроверзно внатре во двете држави, но сметав дека вреди да се вложи напор. Една од работите за кои се зборуваше беше и можноста за размена на територии, рече Болтон.

Болтон рече дека оваа идеја со гадење била дочекана од Германија,Западна Европа и одредени делови на Балканот.

-Мојата идеја не е размена на територии, но лидерите на Косово и Србија тоа го побараа. Мислев дека мора да се преземат одредени чекори на Балканот и Источна Европа. Прво, да се намали руската вклученост. Кажав дека на Балканот останува опасноста со нерешените спорови, дека е тоа плодна почва за некој кој може да создаде конфликти, рече Болтон.

Специјалниот претставник на американскиот претседател за дијалог Белград-Приштина, Ричард Гренел, минатиот месец рече дека идејата за размена на територии потекнува од Болтон, а не од американскиот претседател Доналд Трамп.

-Во моментов сум во поинаква позиција заради ситуацијата создадена од Џон Болтон, која се разликуваше од претседателот Трамп во однос на Косово и Србија. Цело време морав да се борам со гласините за размена на територии, што во никој случај не е „политиката на Трамп. Двете страни велат дека го слушнале тоа од Болтон, рече Гренел во интервју за „Фокс њуз“. сд/

Back to top button
Close