Босанец однел змија Поскок во Германија- Ја возел под хаубата

Маж од Живинице,БиХ, кој веќе неколку години живее во Германија, пред неколку дена, не знаејќи, пренел змија од Босна во Германија под хаубата на неговиот автомобил.

Неговиот братучед од Живинице контактирал со редакцијата на Дневни Аваз и им раскажал за овој необичен настан.

“Живее во Минхен веќе неколку години, но беше во посета на неговото родно село Кулјан кај Живинице. Кога се вратил дома во Минхен, имал што да види! Под неговата хауба имало змија Поскок која незнаејќи ја возел во автомобилот од БиХ со Минхен“, рече братучедот.

Поминал околу 1000 километри и четири државни граници, возејќи змија под хаубата.

“Кога ја открил змијата, се вознемирил, повикал полиција и противпожарна служба. Полицијата била изненадена бидејќи никогаш порано не видела ваков вид змија. Се собррале многу луѓе, но пожарникарите не можеле да јаа извадат, па бил повикан еден посебен градски токсиколог кој го испрскал целиот ентериер на автомобилот со отров и рекол дека змијата ќе умре за три часа. Претпоставувам дека морало така “, рече братучедот.

Германците, вели тој, рекоа дека тоа е невиден случај кај нив, бидејќи овие змии ги нема во Германија.

„Со оглед на тоа дека беше во Босна на крајот на мај и почетокот на јуни, а времето беше променливо тогаш, најверојатно, кога се враќаал од некоја локација, змијата влегла незабележано под автомобилот и со тоа стигнаа до Германија, рече роднина.

Back to top button
Close