Бретон: ЕУ вложува во вселенските истражувања

Европскиот комесар за внатрешен пазар Тиери Бретон најави дека во следниот буџет на Европска Унија ќе бидат одвоени 16 милијарди евра за вселенски истражувања.

– ЕУ ќе вложи повеќе пари во лансирање на ракети, сателитската комуникација и истражување на Вселената, со цел да ги зачува своите успеси во Вселената и да биде во чекор со американските и кинеските амбиции, изјави еврокомесарот за внатрешен пазар Бретон.

Во изминатите децении ЕУ се обидуваше да изгради независен пристап за Вселената, како што се ракетите Аријана или сателитот Галилео, што е „ривал“ на ГСП.

Најновото појавување на американскиот конкурент „Спејс икс“ и неговите ракети за повеќекратна употреба, како и брзиот напредок на Кина, вклучително и првото слетување на темната страна на Месечината, ги поттикнува европските амбиции.

– Вселената е една од силните точки на Европа и даваме средства за нејзино забрзување, истакна Бретон, под чија надлежност е и вселенскиот сектор.

ЕУ првпат ќе потпише договор на една милијарда евра со „Аријанаспејс“.

Back to top button
Close