Бугарски 24 Часа: Нема да има нова влада пред Европскиот совет на 16 декември  

Бугарското издание на „24 часа” пишува дека теоретски е можно да се гласа за новата влада во земјата на 15 декември, но многу е малку веројатно изборот на новата бугарска влада да биде изненадувачки поврзан со претстојниот Европски совет на 16 и 17 декември. Потоа, според објавувањето на дневниот ред на последната средба на европските лидери оваа година се очекува да биде прашањето за почеток на преговори за пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ, кое во моментов е блокирано од Бугарија.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, пред овој датум нема да има нова бугарска влада, дури и ако е постигнат договор за имињата на идните министри меѓу коалициските партнери „Продолжуваме со промената”, Бугарската социјалистичка партија. народот „и „Демократска Бугарија”. Уставната процедура најпрво предвидува претседателот на Бугарија да има консултации со сите парламентарни партии, а бидејќи сега има седум партии во новоизбраното 47. Народно собрание, тоа би траело најмалку 2 дена. Така, најраниот можен датум на кој претседателот на Бугарија Румен Радев може да го предаде првиот мандат, на 8 декември. Потоа започнува 7-дневен период во кој победникот на парламентарните избори во Бугарија – „Продолжуваме со промената” мора да предложи свој кандидат за премиер. Тоа значи дека на 15 декември може да се гласа за нова бугарска влада и новиот премиер на државата да учествува во Советот, но без да има време да се подготви за средби со европските колеги и да не биде детално запознаен со позициите на Бугарија.

Според извори во изданието, изборот на новата бугарска влада може да биде продолжен за тактички цели – доколку на состанокот во Брисел Бугарија не ја претставува новиот премиер, туку претседателот Румен Радев, нема да има очекувања за јасна бугарска позиција. Првата седница на новоизбраното 47. Народно собрание на Бугарија ја закажа претседателот Румен Радев в петок 3 декември.

 

Back to top button
Close