Бугарскиот историчар Павлов: Крчовски бил бугарски просветител!

Прогласувањето на Јоаким Крчовски за „прв просветител на Македонија“ е антиисториско и не одговара на вистината, тврди бугарскиот историчар Пламен Павлов во интервју за БГНЕС .

Како што додава тој, Крчовски веле дека пишувал на наједноставен бугарски јазик за да им биде поразбирлив на луѓето, бегајќи од т.н. стара бугарска норма.

Целото негово творештво покажува дека се работи за бугарски просветител. Осоговскиот манастир, секогаш бил центар на бугарската духовност не само во регионот на Крива Паланка, туку и во целиот регион на Ќустендил – вели Павлов.

Back to top button
Close