Бугарското МНР: Антибугарска кампања на последните избори не доби поддршка од граѓаните

Министерството за надворешни работи на Бугарија преку соопштение истакна дека внесувањето на омраза кон Бугарија и кон граѓаните на Република Северна Македонија со бугарска самосвест не било начин за градење на добрососедски односи.

 

Бугарското МНР вели дека бугарската страна се воздржала од итна реакција, бидејќи не сакала да се вклучи во предизборната полемика во Република Северна Македонија.

„Оваа конзистентна позиција на немешање во политичките процеси во нашата соседна земја не значи дека ја прифаќаме континуираната дискриминација и говорот на омраза кон граѓаните на Република Северна Македонија, кои на некој начин се поврзани со Република Бугарија и бугарски народ“ – се вели во соопштението на бугарското МНР.

Од Министерството за надворешни работи на Бугарија велат дека агресивната реторика во изборната кампања за градоначалник на Скопје се уште еден илустративен пример за атмосферата на нетрпеливост и непријателство наметната врз граѓаните со бугарски идентитет и Република Бугарија.

„Апсолутно е неприфатливо да се користи говорот на омраза како инструмент на домашната политичка опозиција. Ваквото однесување и методи стимулираат дискриминација и нетолеранција. Тие се директно негирање на основните европски вредности и спротивни на сите демократски норми. Тие придонесуваат за создавање неповолна средина за граѓаните на Република Северна Македонија со бугарска самосвест и за секој кој сака да развие пријателски односи со Република Бугарија“ – додаваат од МНР на Република Бугарија.

Од МНР истакнуваат дека неуспехот на оваа антибугарска кампања на последните избори покажува дека не наидува на поддршка од граѓаните на Република Северна Македонија. Очекуваме ова да биде дополнителен поттик за претставниците на сите политички партии во иднина да се воздржат од користење на т.н. Бугарска карта во контекст на политичко-општествена опозиција.

Оттаму потсетуваат дека според чл. 11, ст. 6 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија, двете страни треба да преземат „ефективни мерки за спречување на ненамерна пропаганда од страна на институциите и агенциите и ќе ги обесхрабрат активностите на приватните субјекти насочени кон поттикнување насилство, омраза или други слични дејствија кои би им наштетиле на нивната врска“. Строго, совесно и целосно спроведување на меѓународно обврзувачките правни обврски е од клучно значење и останува предуслов за напредок во пристапувањето во ЕУ.

Република Бугарија ќе посвети посебно внимание на сите процеси поврзани со создавање на неопходни услови за слободно самоидентификација и почитување на правата на граѓаните со бугарски идентитет во Република Северна Македонија и ќе продолжи да ги прави сите потребни напори за заштита нив во согласност со меѓународното право, велат од Министерството за надворешни работи на Бугарија.

Back to top button
Close