Центар дозволи да се гради втората зграда кај „Холидеј ин“, од „Шанса за Центар“ тврдат – планот е незаконски!

Општина Центар издаде дозвола за изградба на втората од предвидените три висококатници на просторот спроти „Холидеј ин“, во рамките на комплексот „Гранд“, откако фирмата „МГ Фешн“ пред повеќе од еден месец поднесе барање за градежна дозвола. Градоначалникот Горан Герасимовски тогаш информира дека е намалена катноста на втората кула, која наместо 18 ката, ќе биде 11 и поткровје.

Во врска со дозволата денеска реагираа од иницијативата „Шанса за Центар“, од каде повторно нагласија дека целиот урбанистички план по кој се издаваат дозволите и по кој веќе се гради е незаконски.

Планот во сите параметри го прекршува Генералниот урбанистички план на Скопје, а тоа според Законот за урбанистичко планирање е незаконски и таков план не смее да се спроведува. Но, градоначалникот и Општината остануваат глуви на овие факти! Без разлика што Општината со издавањето на дозволите оди и самата против себе, против сопствените наоди за тоа колку е лош овој план. Овие наоди се прецизно наведени во стручниот елаборат за суспензија изработен од Општина Центар со кој општината бараше да биде суспендиран овој план и да се изработи нов – велат од „Шанса за Центар“.

Оттаму додаваат дека ваквото незаконско постапување го поддржуваат и други институции како Јавното обвинителство кое повеќе од една и пол година не одговара на поднесената иницијатива од Антикорупциската комисија, која пак смета дека има низа на законски прекршувања во начинот и постапката со која е донесен урбанистичкиот план по кој се гради и се издаваат дозволи за овој простор. Обвинителството уште не одговара дали ќе отвори случај.

Back to top button
Close