Центар Жупа прогласи седум дневна жалост за настраданите во Турција и Сирија


Советот на општина Центар Жупа и градоначалникот Арјан Ибраим, прогласијан седумдневна жалост по повод настраданите во карастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија . Градоначалникот на општината Арјан Ибраим за ,,Либертас,, изјави дека од денеска се споштени на половина копје знамињата на државата и локалната власт, а во општината веке е запчнато собирањето на помош за настраданите во училиштата и здруженијата . Ибраим информираше дека Советот на општината ке одржи вонредна седница на која се очлекува да со донесе одлука за висината на помошта што ке биде испратена за Турција и Сирија . Од општината Центар Жупа има голем број на иселеници во Турција .

Претседателот на Советот Бирџан Селман изјави дека во општината има максимална солидарност и подршка за настрадеаните како во Турција така и во Сирија . Општина Центар Жупа каде мнозинство е турската етничка заедница , со повеке општини во Турција е збратимена и соработката а добива и силна подршка за повеке проекти.

К.М.

Back to top button
Close