Честитка од Министерството за култура по повод Илинден

 Министерството за култура упати честитка до граѓаните на Република Северна Македонија по повод еден од најзначајните празници, чествувањето на 2 Август, Илинден – Денот на Републиката.

– Илинден претставува голем македонски национален празник, кој неосмнено има посебно значење за историјата на македонскиот народ. Не само заради важните датуми од историјата кога на 2 август 1903 година започнало Илинденското востание, а во 1944 година е одржано Првото заседание на АСНОМ, туку овој празик е вечно потсетување на она што го имаме и што го живееме денеска. Овој празник не потсетува на историската борба и вечниот стремеж на македонскиот народ за слобода и самостојна држава, и на сите оние кои со своето дело и подвизи трајно се вградиле во овој чин, стои во честитката.

Овој ден, се посочува во честитката, е уште еден повод за благодарност, за тоа што денеска живееме во современа, независна и меѓународно признаена држава, но и потсетување да продложиме во мир и заедништво да ја градиме државата во духот на европските вредности. 

Back to top button
Close