Четири европски земји наскоро би можеле да ја признаат Палестина

Ирска, Шпанија, Словенија и Малта размислуваат да ја признаат палестинската држава на 21 мај, објави ирската државна телевизија.

.

Ирската телевизија тврди дека земјите чекаат гласање на Генералното собрание на Обединетите нации на 10 мај што може да го отвори патот на Палестина за членство во организацијата.

Четирите земји во заедничката изјава на 22 март соопштија дека се договориле за првиот чекор кон признавањето на Палестина.

Back to top button
Close