Член на ЦДУ користел нацистички поздрав и сам ја напуштил партијата

– Во ЦДУ такви изрази се недозволени, изјави Холгер Стахнехт, вршител на должност претседател на ЦДУ за сојузната покраина Саска-Анхалт.

Партијата против Мехлис покрена постапка за исфрлање од нејзините редови, но тој денеска сам ја напушти.

Употребата на „Seig Heil“, кој се нарекува „Германски поздрав“ и „Хитлеров поздрав“, како и други нацистички симболи, се казнува и до пет години затвор. Забранети се и други варијанти на тој поздрав, како „Испраќам Германски поздрав“.

Back to top button
Close