Црна Гора е прва во Европа по трговија со дрога, по организиран криминал e четврта – по Русија, Србија и Украина

 Според Глобалниот индекс за организиран криминал, Црна Гора е рангирана на прво место во Европа и на 14 место во светот кога станува збор за трговија со дрога, а четврта во Европа по криминал, по Русија, Србија и Украина и 45 -та во светот, јави РТЦГ.

Кога станува збор за отпорот кон криминалот, како што е наведено во Институтот за алтернативи, од 44 европски земји, Црна Гора е на 38 -то место и 112 -то место во светот.

Во извештајот за Црна Гора се наведува дека земјата главно служи како транзитна зона, без разлика дали станува збор за дрога, оружје или трговија со луѓе.

Се наведува дека хероин од Албанија и Косово се шверцува за Србија и земјите од Европската унија и дека криминалните групи поврзани со тие дејности се карактеризираат со одредено ниво на насилство.

Црна Гора, се посочува, дека е главната влезна точка за кокаин шверцуван во ЕУ преку Балканот, претежно од Латинска Америка.

Пазарот на кокаин е контролиран од неколку мафијашки групи, особено клановите „кавачки“ и „шкаљарски“, се наведува во извештајот.

„Марихуаната исто така се криумчари преку Црна Гора од Албанија во Србија и БиХ. „Најголемите заплени на дрога се канабисот, кој е најконсумиран во земјата“, стои во Глобалниот индекс за организиран криминал.

Кога станува збор за нелегална продажба на оружје, Црна Гора е една од најважните транзитни рути во регионот, од Србија кон Блискиот Исток, од Русија до Северна Африка (претежно до Либија) и од Балканот до Западна Европа, како и од БиХ до Србија и Косово.

„Оружјето најчесто се шверцува со легален товар во приватни возила“, се вели во извештајот.

Меѓутоа, како што се наведува, трговијата со оружје се намалила во 2017 и 2018 година, бидејќи криминалните групи се свртеле кон шверц на цигари и дрога.

Во извештајот се дадени и податоци за трговија со луѓе. Од 2015 до 2019 година биле идентификувани само 22 жртви, но формите на трговија со луѓе и ропство во служба на компјутерскиот криминал стануваат се пософистицирани.

Во извештајот се наведува дека државните службеници се вмешани во криминал и дека припадниците на полицијата, тајните служби и политичарите обезбедуваат заштита на криминалците.

Back to top button
Close