Црна Гора: Пациент ревакциниран со Синофарм наместо со Фајзер Бета

Институтот за јавно здравје во Подгорица вечерва објави дека еден човек од Пљевља, наместо вакцина против коронавирусот на производителот Фајзер-БиоНтек (Pfizer-BioNtech), бил ревакциниран со вакцината на кинеската компанија Синофарм.

Тие рекоа дека тоа не го загрозува животот на пациентот, туку дека бара мониторинг како и после секоја вакцинација, која, како што велат, била преземена во конкретниот случај.

„Забележуваме дека во неколку земји во светот, по примањето на вакцината за Синофарм, беше дадена таканаречената трета доза. Фајзер вакцина за оние кои не развиле антитела. Значи, во пракса, ефектите од комбинирањето на овие две вакцини веќе се следени “, објави институтот.

Во соопштението се наведува дека Здравствениот дом Пљевља го известил Институтот дека дури откако на пациентот му бил отпечатен сертификат за вакцинација со вакцина против Синофарм, медицинската сестра забележала дека ја примил вакцината Пфизер како прва доза.

Институтот претходно објави дека еден турист починал како резултат на корона вирусот.

Во последните 24 часа, во Црна Гора се регистрирани 142 случаи на коронавирус. Присуството на вирусот е забележано кај 125 граѓани и 17 туристи.

Back to top button
Close