Црна Гора: Вирусот не ослабна, можни повторни жаришта

Типот на вирусот што се појави по укинувањето на мерките и прогласувањето на Црна Гора за „земја без корона“ не е послаб од оној што преовладуваше во првиот дел од епидемијата, соопштија за весникот „Побједа“ епидемиолози од Институтот за јавно здравје на Црна Гора.

Тие истакнаа дека во моментов нема валидни научни податоци што би укажале на послаба вирулентност на вирусот, ниту пак во моментов има соодветно биолошко објаснување за тоа.

Епидемиолозите од Институтот сметаат дека помалата смртност, која во моментов се регистрира во некои делови на светот, треба да се земе со резерва затоа што е многу веројатно дека тоа се должи на фактот дека во моментов заболуваат оние категории на населението кои не се сметаат за особено ранливи, односно помлади.

– Оние луѓе кои се изложени на најголем ризик од компликации и фатални исходи, како што се хронично болните и старите лица, се чини дека подобро се придржуваат кон мерките и на тој начин помалку се разболуваат низ целиот свет, барем во последно време, објаснуваат од Институтот.

Истиот наод, односно образец на однесување, е потврден и во истражувања во Црна Гора кои ги спроведува агенцијата ИПСОС со поддршка на УНИЦЕФ, Институтот и СЗО.

– Во резултатите од истражување објавени на 2 јуни, во Црна Гора луѓето со хронични заболувања почесто избегнуваат да одат во продавници, аптеки и места со многу луѓе и повеќе избегнуваат физички контакт со најблиските за да се заштитат од коронавирусот, објаснија од оваа здравствена установа.

Во истражувањето се наведува и податокот дека во исто време, 26 проценти од хронично болните луѓе велат дека се многу загрижени за сопственото здравје кога станува збор за новиот коронавирус, во споредба со 18 проценти од вкупната целна популација вклучена во истражувањето.

Институтот предупредува дека во Црна Гора и поголемиот дел од Европа, новиот бран на коронавирусот може да дојде и пред есен, доколку не се почитуваат мерките за превенција, особено физичко растојание, носење маски и хигиена.

Back to top button
Close