Дачиќ за приемот на Косово во Советот на Европа: За првпат во ќе се приклучи субјект кој не е држава

Српскиот министер за надворешни работи во техничкиот мандат Ивица Дачиќ, кој е на чело на српската Влада по изборот на Ана Брнабиќ за претседател на Собранието, за РТС изјавил дека за денеска закажал владина седница на која ќе биде именуван тим, кој, како што рече ќе се бори против приемот на Приштина во Советот на Европа.

На чело на тој тим ќе биде Дачиќ и директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија, Петар Петковиќ.

Според Дачиќ, одлуките во Советот на Европа се носат не со закон и правда, туку со сила.

„Немаме дилеми. Нема да се види правда и правото. Ќе ја видиме силата, односно дали некој сака со сила ова да го наметне или не“,рече Дачиќ.

Нарушени се основните принципи на кои почива Советот на Европа, рече Дачиќ, а додаде и дека Советот на Европа е организација која првично требала да се занимава со човековите права и слободи.

Според него, не може да се каже дека Советот на Европа од самиот почеток не бил политичка организација и дека бил политички обоен сите овие години.

Но, сега веќе влегуваме во поле кое ја надминува правната рамка на самиот Совет на Европа, каде што се прекршуваат основните принципи на кои тој функционира“,рече Дачиќ.

Според Дачиќ, членките на Советот на Европа се држави и вели дека ова ќе биде за првпат субјект кој не е држава да биде примен во членство.

Потсети на трите услови за прием на Приштина, за кои разговарала и Дора Бакојани, известувачот за прием на Приштина во Советот на Европа, како запишувањето на земјиштето на манастирот Високи Дечани во катастарот, прекинот на експропријацијата на српски јазик. општините и формирањето на Заедницата на српските општини.

„Секако дека нема ништо од тоа, бидејќи Заедницата на српски општини е обврска на Приштина веќе 11 години. И токму сега, на годишнината, во деновите кога се претставува и годишнината од Бриселскиот договор, Парламентарното собрание сега ќе расправа за препораката за прием на Косово во Советот на Европа. Значи, Дора Бакојани се откажа од тие два услова,. Но, некои други земји не се откажаа“, рече Дачиќ.

Дачиќ претходно изјави и дека Србија не е експериментално тело, па постојано на неа да се крши меѓународното право. Одлука на Комисијата за политички прашања и демократија на Парламентарното собрание на Советот на Европа, која дала позитивно мислење за барањето на Косово да стане членка на оваа организација ја нарече срамна.

Во палатата „Србија“ вчера се одржа вонредна седница на Владата, а претседателот Александар Вучиќ на делот од седницата кој беше отворен за јавноста побара од сите членови на Владата да се формира специјален тим кој ќе се бори за Србија во врска со иницијативата за прием на Приштина во Советот на Европа, за која ќе се расправа на седницата на Парламентарното собрание на Советот на Европа на 16 април.

Минатиот месец Комисијата за политички прашања и демократија на Парламентарното собрание на Советот на Европа дала позитивно мислење за барањето на Косово да стане членка на оваа организација.

 

Back to top button
Close