Дали е добро да се јаде свинска маст, сланина и лук секој ден
Колку често јадете свинска маст, сланина и кромид?
Овошје, зеленчук, интегрални житарки, здрави растителни масла, семиња, јаткасти плодови… сето тоа се намирници што секогаш ги споменуваме во контекст на здрава исхрана и, верувам, сите веќе добро знаеме дека би било пожелно да ги вклучиме во нашата исхрана.
Но, што е со некои од намирниците што традиционално ги користиме во нашата исхрана со години, намирници со кои пораснале нашите родители и баби и дедовци, како што се свинската маст, сланината и кромидот?
Може ли и тие да го најдат своето место во нашата исхрана и во која количина?
Свинска маст
Свинската маст е една од оние контроверзни намирници што продолжува да крева прашина околу тоа дали да се јаде или да се избегнува. Иако со години се смета за лоша храна, свинската маст има бројни придобивки ако се користи правилно и умерено. Иако заситените масти и холестеролот секогаш се споменуваат во контекст на свинската маст, свинската маст е околу 40 проценти заситени масти, околу 50 проценти мононезаситени масти (главно олеински и палмитолеински) и околу 10 проценти полинезаситени масти (линоленски, линоленски, арахидонски и DHA).
Свинската маст е богата со витамини А, Д и Е, но покрај тоа, како и сите други масла и масти, содржи и многу калории, поради што треба да бидете внимателни со количината што ја користите. Всушност, дневниот внес на калории од масти не треба да надминува максимум 30%.
Покрај фактот дека мастите од масти главно помагаат во апсорпцијата на витамини, мастите содржат холестерол, кој во телото под влијание на УВ зраците се претвора во витамин Д, што е важно за апсорпцијата на калциум.
Свинската маст е идеална за пржење и термичка обработка на храна бидејќи покажува најголема отпорност на високи температури. Тоа е, има висока точка на чадење, поради што е едно од најстабилните масла за термичка обработка на покачени температури.
Сланина
Мастите во сланината се околу 50% мононезаситени, а голем дел од нив е олеинска киселина, истата што се наоѓа во маслиновото масло кое вреди да се пофали. Преостанатите масти во сланината се 40% заситени и 10% полинезаситени, со пристојна количина холестерол. Диететскиот холестерол беше проблем во минатото, но денес знаеме дека внесот на холестерол има помал ефект врз нивото на холестерол во крвта.
Иако се верува дека високиот внес на заситени масти сè уште ги зголемува одредени фактори на ризик за срцеви заболувања, студиите сè уште не докажале никаква конкретна врска помеѓу внесот на заситени масти и срцевите заболувања.
Месото генерално е извор на бројни хранливи материи, вклучувајќи ја и сланината. Покрај протеините, сланината содржи витамини од групата Б, селен, фосфор, железо, цинк и други. Зошто луѓето кои страдаат од висок крвен притисок треба да бидат внимателни со крвниот притисок?
Ако купувате сланина, внимавајте на можното додавање на нитрати и нитрити, кои, изложени на високи температури, се претвораат во канцерогени нитрозамини. Поради оваа причина, најдобро би било да јадете сланина во нејзината природна форма и да избегнувате пржење на високи температури.
Конечно, сланината е храна која не се јаде во големи количини. Иако содржи околу 400 калории на 100 г и околу 40% од неа се масти, сланината е многу квалитетна храна која сигурно може да најде место на вашиот чинија – клучот, се разбира, е умереноста и правилното ракување со оваа храна во кујната.
Лук/кромид
Лукот е богат со хранливи материи, со малку калории, но богат со витамини и минерали. Еден среден кромид има само 44 калории, но обезбедува значителна доза на витамини, минерали и влакна. Овој зеленчук е особено богат со витамин Ц, хранлива материја вклучена во регулирањето на здравјето на имунитетот, производството на колаген, поправката на ткивата и апсорпцијата на железо. Витаминот Ц делува и како моќен антиоксиданс во вашето тело, заштитувајќи ги вашите клетки од оштетувања предизвикани од нестабилни молекули наречени слободни радикали.
Лукот е исто така богат со витамини од групата Б, вклучувајќи фолна киселина и витамин Б6 – кои играат клучна улога во метаболизмот, производството на црвени крвни зрнца и функцијата на нервите.
Конечно, тие се добар извор на калиум, минерал одговорен за нормална клеточна функција, рамнотежа на течности, правилно функционирање на нервниот систем, функција на бубрезите и контракција на мускулите. Лукот содржи антиоксиданси и соединенија кои се борат против воспалението, ги намалуваат нивоата на триглицериди и холестерол – сето тоа може да го намали ризикот од срцеви заболувања.
Нивните моќни антиинфламаторни својства можат да помогнат и во намалувањето на високиот крвен притисок и заштитата од згрутчување на крвта. Докажано е дека лукот ги намалува и нивоата на холестерол. Поради многуте корисни соединенија што се наоѓаат во кромидот, неговата консумација може да помогне во намалувањето на високиот шеќер во крвта. Лукот има антибактериски својства и го промовира здравјето на дигестивниот систем, што може да ја подобри имунолошката функција.
Додавањето повеќе лук/кромид во вашата исхрана е лесен начин да го подобрите вашето целокупно здравје. (Независен)