Де Блазио го укина буџетот на полицијата, бездомниците во Њујорк без помош

Бездомниците кои  живеат на улиците на Њујорк се оставени самите да се снаоѓаат на студот и без контрола, поради одлуката на градоначалникот Бил де Блазио да го намали буџетот на полициската единица во Њујорк за помош на бездомниците за милијарда долари, пишува „Њујорк пост“.

Речиси 2.500 жалби од 311 бездомници на кои им треба помош или предизвикуваат проблеми се отфрлени без никаква акција на полицијата, која веќе нема овластувања да реагира, додава „Пост“.

Пред Де Блазио да повлече 4,5 милиони долари од буџетот на единицата за бездомници, просечниот број на жалби беше 79.

Но, по кратењето на буџетот, бројот на поплаки се зголеми за повеќе од 550 проценти. 

Back to top button
Close