Деца на политичари кои прават разлика

Екатимерини, Атина

Повеќето од потомците на истакнати семејства обично бараат забавни и безгрижни времиња. Потоа, има и други кои своето време го посветуваат на активности за благосостојба, избирајќи да им помогнат на загрозени лица. Истите овие млади честопати се вклучуваат во активности поврзани со заштита на животните или животната средина.

Колку поуспешни се родителите и колку се повисоко на социјалното скалило, толку се поголеми шансите нивните деца да имаат површен пристап кон животот, уживајќи во заштитената околина во која живеат. Оние што сакаат да се разликуваат од социјалното опкружување, честопати одат по осамен пат. Нивното друштво обично не покажува слични чувствителности кон концептот на волонтирање. Понекогаш дури и се исмева.

Со оглед на овој контекст, бев многу импресиониран од она што го слушнав за време на пријателскиот разговор пред неколку дена за ќерка на важен политичар. Не би значело многу ако тој самиот ги каже овие работи, не затоа што тој е политичар, туку затоа што тој е татко, и секоја изјава за неговата ќерка, разбирливо би била прилично субјективна.

Луѓето кои ја познаваат лично и се дружат со неа, зборуваат за нејзината смиреност, добрина и добротворен сензибилитет, кои се ретки атрибути во елитните кругови во кои ароганцијата е многу распространета. Посветена на нејзините каузи, реална, љубезна и достапна, младата девојка минува часови со мигрантите, помагајќи им на малолетни лица без придружба. Нејзините постапки и хуманитарната работа што ја прави се нејзини атрибути. И тие покажуваат дека се само дел од цврстата основа што се чини дека ќе ја надградува до крајот на животот, а може да значи и дека професионално ќе и се посвети на миграцијата.

Имињата не се важни. Ако го спомнам името на оваа млада личност, мислам дека ќе ја расипам прекрасната конструкција која – со младешки ентузијазам и искрено чувство за давање – ја гради таа. И индиректно ќе дадам политички тон на тврдењата кои имаат поширока цел.

Ќе биде добро да не гледаме сè преку призма на партиски цинизам, туку да ги препознаеме – освен луѓето и идеолошките поделби – позитивните примери, каде што ќе ги видиме и да ги охрабруваме. Не ја познавам младата девојка. Сè што, за жал, знам за неа, е дека таа е добредојден исклучок од правилото за разочарување.

Back to top button
Close