Дедото на Путин бил личен готвач на Ленин и Сталин! Ги преживел чистките – Непознати детали од животот на рускиот претседател!

Дедото бил роден во Петербург и работел како готвач. Биле најобично семејство: семејство на готвач. Но, тој очигледно бил навистина добар готвач, бидејќи по Првата светска војна бил поканет да работи во Подмосковске Горки, каде што живеел Ленин и целото семејство Улјанов.

Претседателот на Руската Федерација, Владимир Владимирович Путин, е еден од најистакнатите светски политичари на денешницата. Роден е во Ленинград (денешен Санкт Петербург) на 7 октомври 1952 година. Историјата на семејството Путин е обвиткана со мистерија, и не се знае повеќе од она што самиот руски претседател го открил во неколку прилики. Единственото нешто за што Путин зборувал повеќе, иако случајно, се однесува на воените инциденти и несреќите на неговиот татко Владимир Спиридонович.

Неговата мајка, Марија Ивановна Путина, била работничка во фабрика, а неговиот татко Владимир Спиридонович Путин, роден во 1879 година, бил повикан во советската морнарица за да служи на подморница во раните 1930-ти, а подоцна служел во НКВД во  група за саботажи за време на Втората светска војна. Владимир Путин имал уште двајца браќа, Алберт и Виктор, кои се родени во средината на 1930-тите. Алберт починал неколку месеци по раѓањето, а Виктор подлегнал на дифтерија за време на опсадата на Ленинград.

Спиридон Иванович Путин, дедото на Владимир Путин од страна на таткото, е роден во Твер во Руската империја од Иван Петрович Путин (1845-1918) и Параскева Матвејевна Путина (родена Голубева; 1844-1906). На 12-годишна возраст работел со својот братучед во гостилница во Твер, а на 15-годишна возраст се преселил во Санкт Петербург за да научи готвење.

Спиридон Путин работел во познатиот хотел Асторија, каде што своевремено му служел на Григориј Распутин. Распутин му дал на Путин златна рубља бидејќи бил импресиониран од храната и ја забележал сличноста меѓу нивните имиња. Тогаш на историската сцена стапува Руската револуција во 1917 година. По Црвениот октомври, тој работел како личен готвач на Владимир Ленин, па на Горки, потоа на неговата сопруга Надежда Крупскаја, а на крајот на дваесеттите години бил готвач на Јосиф Сталин. Како што еднаш изјавил самиот Владимир, неговиот дедо за чудо ги преживеал сите чистки на Сталин, а на крајот Спиридон Путин бил почитуван член на слугите на Сталин. Новинарот Андреј Кондрашов вели дека Спиридон Путин продолжил да работи за руските лидери до неговата смрт во 1965 година.

Спиридон најверојатно служел во НКВД, претходничка на тајната полиција на КГБ. По смртта на Крупска во 1939 година, Путин работел како готвач во пансионот на Московската комунистичка партија во Илински, Московската област, а наводно неговиот внук често одел таму со него. Од неговите четворица сина, двајца биле убиени во Втората светска војна, а таткото на Владимир Путин бил осакатен во битка. Само еден син се вратил неповреден од војната. Спиридон продолжи да работи како готвач до неговата смрт на неговиот 86-ти роденден во Москва.

„Отсекогаш беше слабо момче. Едно од неговите најрани сеќавања на смелите обиди за бегство од заклученото детство се случило на 1 мај 1959 година, можеби, или 1960 година. Тој бил исплашен од толпата на „големиот агол“ на улицата Мајаковски.Неколку години подоцна тој и неговите пријатели тргнале со патнички воз во непознат дел од градот во потрага по авантура. Биле студено и немале што да јадат, а иако запалија оган да се стоплат, обесхрабрени се вратија, по што таткото на Путин го претепал  како казна со каиш“, пишува Мајерс во книгата.

Владимир Владимирович никогаш не ги сакал прашањата за неговиот личен живот и кој тој апскет од својот живот се однесувал многу дискретно. „Постои нешто што се нарекува приватен живот, во кој никој не треба да се меша. Отсекогаш сум реагирал негативно на оние кои со големиот нос и еротските фантазии ги мешаат во туѓите животи“, остро одговори Путин во една прилика.

извор: Мондо

Back to top button
Close