Делегацијата на ЕУ: Напаѓачите на Асани да се изведат пред лицето на правдата. Законот за антидискриминација да биде приоритет на новиот парламентарен состав

Изјава на Делегацијата на ЕУ во Република Северна Македонија за нападот врз ЛГБТИ активистот Беким Асани

Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија го осудува личниот напад и заканите по живот врз ЛГБТИ активистот Беким Асани и го повикува кривичното правосудство да го испита случајот, со цел сторителите да бидат изведени пред лицето на правдата.

Почитувањето на човековите права и владеењето на правото се камен-темелник на Европската Унија, каде секоја личност ги ужива овие права, без оглед на нивната сексуална ориентација.

Законот за спречување и заштита од дискриминација, кој беше укинат по формална основа, беше првиот закон во земјата во кој беа вклучени родовиот идентитет и сексуалната ориентација како основа за дискриминација.

Ги повикуваме сите политички партии да го поддржат донесувањето на законот за антидискриминација од страна на новиот парламент како прашање со приоритет, развивајќи ги на тој начин меѓународните стандарди, и останувајќи посветени на унапредување на човековите права на ЛГБТИ лицата во земјата.

Back to top button
Close