Деркоски за МИА: ДИК направи максимални напори да се организираат безбедни и транспаретни избори

– Претседателот на Државната изборна комисија Оливер Деркоски на два дена пред почетокот на тридневното гласање за предвремените парламентарни избори на 15 јули за МИА оценува дека Комисијата направила максимални напори да се организираат безбедни и транспаретни избори.

Очекува гласањето и 15 јули да поминат мирно и достоинствено и оти нашите граѓани ќе покажат високо ниво на политичка свест и култура. Ги повика граѓаните да излезат и да гласаат и да бидат сигурни дека се здравствено заштитени.

– Би сакал да ги повикам граѓаните да излезат и да гласаат и притоа да бидат сигурни дека на избирачките места се сосема сигурни и здравствено заштитени затоа што ние ги дезинфициравме сите гласачки места, обезбедивме доволни количини заштитни средства за сите членови на изборната администрација но и за секој граѓанин кој евентуално нема заштитна маска, доволно дезинфициенси, ракавици и доволно пространи избирачки места.

Во целост ви го пренесувамеинтервјуто со Деркоски, кој деновиве беше заедно со вработени во ДИК кои го распределуваа доверливиот избирачки материјал во општинските изборни комисии во шесте изборни единици во земјата.

 

Можам да потврдам дека се она што беше надлежност на ДИК се спроведе и се направија максимални напори да се организираат безбедни и транспарентни избори.

 

Не се доцнеше со формирање туку имаше барања за изземање по кои комисијата брзо реагираше и тоа ќе го правиме додека дозволуваат условите затоа што имаме разбирање за здравствените работници.

 

Се надевам дека и покрај специфичните услови во кои се организираат овие избори изборните денови ќе поминат мирно и достоинствено со што нашите граѓани ќе покажат високо ниво на политичка свест и култура.

 

Оваа година со примена на нова апликација, претседателите и замениците на избирачките одбори ќе имаат обврска да доставуваат податоци за излезноста по истекот на секои два часа во текот на денот, а по затворањето на гласачките места и по утврдувањето на резултатот со помош на истата апликација ќе се овозможи брз трансфер на резултатите со што ДИК ќе може да излезе со првични не официјални резултати многу брзо.

 

Би сакал да ги повикам граѓаните да излезат и да гласаат и притоа да бидат сигурни дека на избирачките места се сосема сигурни и здравствено заштитени затоа што ние ги дезинфициравме сите гласачки места, обезбедивме доволни количини заштитни средства за сите членови на изборната администрација но и за секој граѓанин кој евентуално нема заштитна маска, доволно дезинфициенси, ракавици и доволно пространи избирачки места.

 

 

Back to top button
Close